שאלות ותשובות בנוגע למצע ונושאים שונים

1
האם אתם מפלגת ימין או מפלגת שמאל?

אנחנו אוהבים את המדינה ואת כל האזרחים בה. עם זאת ישנם  מיני חוקים והתנהגויות בהסדרים הציבוריים בישראל שאנחנו חושבים שצריך לשנות. אנו מאמינים שלעם היהודי יש זכות לגור בארץ ישראל אבל אנחנו לא מגיעים ממקום משיחי. אנו מאמינים שצריך להתכתב עם המציאות המורכבת בלי לייפות אותה – הן לגבי תפיסות בינלאומיות לגבי יחסינו עם העולם הערבי בכלל והן מול רשות הפלסטינית בפרט.
לאור זאת, אנחנו לא תופסים את עצמנו בכלל על הגרף הזה של "שמאל/ימין" שהוא לכאורה דורש מאיתנו לקחת צד ולהתנגד לחלקים שלמים בעם.
אנחנו גם לא ממש מפלגת מרכז (מה זה בכלל?) אנחנו רואים עצמנו כמי שבחרו לייצג את בוחריו,  את ההיגיון הבריא ואת דרך הארץ. אלו ערכינו, אלו עקרונותינו.

2
מה התכנית שלכם לגבי שינוי מדיניות הסמים?

התשובה בעמוד התכנית שלנו.

3
מה דעתכם על חוק ההסדרים ואופן ההצבעה על התקציב בישראל

לאופן ההצבעה על התקציב ולחוק ההסדרים חסרונות מובנים של מניעת דיון ציבורי. מאחר ואנחנו בעד דיון ציבורי וחושבים שדיון ציבורי מוביל לתוצאות ומדיניות טובות יותר, הכללנו במצע שלנו דרישה כי תקציב מדינה (וחוק הסדרים) יפורסמו ברשת בצורה נגישה לציבור הרחב, לפחות חודש ימים לפני ההצבעה.

4
האם אתם בעד נישואים אזרחיים?

אנו סבורים שכעניין של כבוד בסיסי של החברה כלפי חבריה, יש להכיר ברצונם של אנשים להיקשר אחד לשני באופן שמקשה עליהם את ההיפרדות. אין זה משנה אם נקרא לזה "נישואין" או "ברית זוגיות". כמו כן אנו מאמינים שאין להפלות כלכלית כל שני אנשים המנהלים חיים כלכליים משותפים מכל סיבה שהיא וכן שילדים הם בני אדם עצמאיים שזכאים לזכויות.

5
האם אתם בעד הפרדת דת מדינה?

אנו סבורים כי אין מניעה עקרונית שמדינה תסייע לאזרחים לקבל שירותי דת, או כל שירות אחר. זו שאלה יותר של יעילות. עם זאת, בהקשר של דת, מכיוון שמדובר בעניין אישי, צריכה להיות בחירה הן לגבי הזרם הדתי אליו עובר הכסף והן לגבי השאלה האם בכלל אנו מעוניינים ב"מנוי שנתי" לשירותי דת, והרי יש כאלו שחסרי דת. לכן אנו תומכים ב"מודל הקהילות" שהציעה תנועת "שומרי תורה ועבודה" ומיושם כיום במספר מדינות בעולם.
המודל קובע כי כל אדם בוחר עבור עצמו לאיזו קהילה הוא שייך. על פי בחירה זו תימסר הקצבה כספית לאותה הקהילה בהתאם למפתח שייקבע בחוק ביחס למספר החברים בה, בדומה לקופת חולים. אדם יהיה רשאי גם לקבוע כי הוא לא מעוניין בשירותי דת ובמקרה כזה הוא יזוכה במס באותו הסכום. במידה והוא יהיה מעוניין לקבל שירותי דת, נניח לעשות בר מצווה, הוא יוכל לפנות ישירות לבית כנסת או לגורם הדתי הרלוונטי ולשכור את שירותיו באופן חד פעמי.

6
האם אתם בעד תחבורה ציבורית בשבת?

בימי שבת משתנים צרכי התחבורה של האוכלוסייה באופן דרמטי, זאת כמובן מאחר ומדובר ביום החופש השבועי הלאומי. מכיוון שתחבורה ציבורית היא דרך יעילה מאוד לספק צרכים אלו, אנחנו בעד תחבורה ציבורית גם בימי שבת, אך עלינו להתאים את האופן בו מספקים את התחבורה הציבורית לצרכי האוכלוסייה בשבת. בהקשר זו יצויין כי הפיתרון אינו דווקא באוטובוסים או בקווים הקיימים, שכאמור אינם מספקים את הצרכים המתאימים לימי חופש. ישנן כיום אפשרויות נוספות שיש לקדם, כגון מעבר לטכנולוגיות חדשות כגון אפליקציות השכרת רכבים פרטיים לפי זמן או קילומטרים, אפליקציית uber ועוד. כל הדברים הללו יתרמו להפחתת זיהום האויר שהוא גורם המוות מס. 1 בישראל הורדת יוקר המחייה ולצמצום השימוש במשאבים.
הפתרונות החדשניים הללו פותרים את רוב הרגישויות הדתיות והחסרונות שיש ב"מלחמה" על הפעלת אוטובוסים.

7
בעד מה אתם בכלל? לגליזציה? דה קרימינליזציה? מה התכנית שלכם?

אנחנו לא בעד לגליזציה וגם לא בעד דה-קרימינלזציה. מדובר בסיסמאות בלועזית שאין להן משמעות, ואנחנו בישראל. אנחנו תומכים בהפסקת מדיניות ההפללה, פתיחת השוק לכל חולה, והסדרת שוק הקנאביס לכולם. כנסו ללמוד את התכנית שלנו.

8
על מי תמליצו לראשות הממשלה?

עלה ירוק תמליץ לנשיא לראשות הממשלה בהתאם להצבעת חברי המפלגה שיצטרפו עד יום הבחירות, במשאל מפלגתי. אחרי שהנשיא ייקבע מי יהיה האדם שירכיב את הממשלה, עלה ירוק תכבד את החלטת הציבור והנשיא ותיכנס לכל ממשלה ומכיוון שהכנסת תהיה מבוזרת ודרישותינו, הסדרת שוק הקנאביס, חוק משאלי עם וולונטריים והקמת מערכת חינוך אינטרנטית, הן דרישות לגיטימיות שמקובלות בכל העולם, כל מי שירכיב את הממשלה ישמח לשתף אתנו פעולה. לגבי תפקידי שר, אנו מעוניינים שד"ר ברקת שיף תהיה שרת הבריאות, והיא המועמדות לשרות מטעמנו.

9
נניח שנכנסתם לממשלה ועבר החוק לקנאביס חוקי אחרי חצי שנה. מה תעשו בכנסת אז?

בראש ובראשונה נפעל בהתאם לדברים שהתחייבנו במצע, והמועמדים שלנו ימשיכו לפעול כל אחד בתחומו לקידום בריאות ואיכות חיים לאזרחי ישראל: אורן ליבוביץ יקדם את התכניות להורדת מחירי השכירות ופתיחת שוק הבנקים לתחרות, ד"ר ברקת שיף-קרן תקדם בריאות ואיכות חיים, עדי לוסטיג תעודד ותקדם חקיקה בנושאי שמירה על איכות האוויר המים והים וזכויות בעלי חיים, צחי קליין יקדם חקיקה בנושא עידוד תזונה ואורח חיים בריא לצימצום שימוש בתרופות וכן הלאה.כמו כן, הפסקת מדינות ההפללה והרדיפה אחרי צרכנים יכולה אכן להגיע למימוש אחרי כחצי שנה, אבל הסדרת שוק הקנאביס בחוק תיקח לפחות שנה וחצי-שנתיים ועל מנת שהשינוי יהיה קבוע, יהיה עלינו להסביר את השינוי לציבור, ומכאן שעלינו להיות בכנסת לפחות קדנציה שלמה.

10
האם אתם חושבים שתרוצו גם לכנסת הבאה?

בסיום הקדנציה, במידה והדברים יעברו כפי שאנחנו מקווים, בהתאם להישגים שלנו, ובהתאם לדעת הקהל – חברי המפלגה יחליטו אם יש מקום להתמודד בשנית. אם יוחלט לעמוד לבחירת הציבור – ניצור מנגנון במסגרתו יש שיתוך מלא של חברי המפלגה בבחירת הרשימה לכנסת, כאשר העדיפות היא במערכת אינטרנטית אינפו-דמוקרטית, ובסופו של דבר – אתם, המצביעים והמצביעות, תחליטו על הדרך שלנו בכנסת ה-21 (הבאה).

11
מתי נכון לעשות משאל עם? אי אפשר על כל דבר קטן!

חברי הכנסת הם נציגי הציבור וצריכים לפעול מטעמו בניהול ענייניו המשותפים. כאשר יש סוגיות כבדות משקל, בלתי הפיכות, שאין לגביהן קונצנזוס ציבורי רחב – הדרך היחידה שמותר לכנסת לפעול היא להעביר את הנושא למשאל עם.במסגרת הקמפיינים למשאל עם, שזהו תהליך מסודר שנותן זכויות שוות לשני הצדדים להביע עמדה, כל רשתות התקשורת עוסקות בנושא, מביאות מומחים שונים, וכך הציבור נחשף לעמדות רבות. המחקרים הוכיחו שהחלטה של פורום רחב ככל שניתן במקרים כאלה עדיפה על החלטה של פורום מצומצם יותר. הדבר תורם הן לאיכות ההחלטה, ולא פחות חשוב – להסכמת הציבור להחלטה וליכולת ליישם אותה בהמשך.

12
נניח יוצע לפנות שטחים במסגרת נסיגה, או במסגרת הסכם שלום – איך תצביעו בכנסת

1. בראש ובראשונה חשוב לציין שקיים חוק בישראל המחייב משאל עם בעניין זה. 
2. כפי שהסברנו, אנחנו מפלגה שחבריה מגיעים ממקום של אהבת המדינה והאנשים בה ואנחנו מאמינים שיש לעם היהודי זכות בלתי מעורערת לחיות בארץ ישראל, בשיתוף ושלום עם תושביה הנוספים ושכניה. עם זאת אנחנו לא מגיעים ממקום של משיחיות דתית, ותמיד כדאי להתכתב עם המציאות המשתנה, הכוללת מרכיבים רבים, כך שאין לנו תשובה מוכתבת מראש לשאלה זו. 
3. עניינית לשאלה נציין כך: אנחנו לא מומחים ואין לנו ידע מיוחד בתחום. בדומה אגב לרוב חברי הכנסת. ולכן נשמע את עמדת השב"כ, המוסד, צה"ל, המועצה לביטחון לאומי ונשמע דעות מנוגדות. נפנה במידת הנדרש במשאל ודיון בקרב חברי המפלגה ובמידה ויתקיים קונצנזוס – נפעל על פיו. 
4. אם לא יהיה קונצנזוס וגם אם לא היה חוק בעניין זה, אנו נתמוך בקיום משאל עם בעניין זה, מאחר ומדובר בנושא שעונה על שלושת המרכיבים המחייבים לדעתנו משאל עם: נושא כבד משקל, עם תוצאה בלתי הפיכה או קשה מאוד להפיכה שאין לגביו קונצנזוס רחב.